SYSTEMISCHE WERKPLAATS
Wat is systemisch werken of een Familieopstelling?
We leven allemaal in systemen zoals onze families, werk, verenigingen en onze vriendenkring. Veel van onze onbewuste overtuigingen, gedragingen en patronen vinden hun oorsprong in de systemen waarin we zijn opgegroeid. We hebben bekrachtigende en beperkende patronen, vaak uit loyaliteit, meegenomen. Deze patronen kan je in je huidige leven weer tegenkomen binnen nieuwe systemen, bijvoorbeeld je relatie of je werk.
Met de familieopstellingen, onderdeel van de methodiek systemisch werken, kun je deze onbewuste loyaliteitspatronen weer zichtbaar maken. Een familieopstelling kan daarmee een mooie ondersteuning vormen zinvol zijn voor je persoonlijke en professionele groei. Met name bij complexe of hardnekkige vraagstukken die op de een of andere manier voortkomen omdat je trouw bent aan je systeem van herkomst.
Veelvoorkomende thema’s zijn: Ik voel veel spanning en me uitgeput. Ik zorg goed voor anderen en voel minder goed wat ik wil. Ik kan moeilijk eigen keuzes maken. Ik mis focus. Het lijkt alsof ik vast zit. Merk dat ik feedback lastig vind.
Wat kan je verwachten?
Tijdens een familieopstelling in ‘onze Systemische Werkplaats’ breng je een vraag in die voor jou van belang is. Samen verkennen we de vraag, maken we ‘m scherp en kijken we naar wat er geleerd mag worden.
Als de vraag helder is, kies je representanten die op de een of andere manier te maken hebben met je vraag, bijvoorbeeld je vader, je moeder, broer of zus, je passie, zoektocht, werk.
Wanneer je deze representanten aandachtig een plek in de ruimte geeft, wordt ineens helder welke dynamieken zich tussen hen afspelen.
Wonderlijk is dat de representanten zich vaak net zo voelen als degenen die ze vertegenwoordigen. Als de opstelling zich verder ontvouwt, wordt ook vaak helder welke patronen te doorzien en te ontrafelen zijn en welke beweging helend werkt.
De Systemische Werkplaats; persoonlijk of In Company
Ben je benieuwd wat systemisch werk en een familie- of organisatieopstelling voor jou persoonlijk kan betekenen? Wil jij inzicht in een steeds terugkerend, dieperliggend patroon of vraagstuk in je werk of privé? Meer energie voelen?
Wees dan van harte welkom bij de ‘Systemische Werkplaats’; de plek waar ik, samen met Paul de Bruin, jou of je organisatie met opstellingen begeleid. Vanuit het ambacht de systemische ervaring, met hoofd, hart en handen.
Persoonlijke werkplaatssessies
In Het Coachhuis, Nieuwegracht 29 te Utrecht
Programma:
Inloop met koffie en thee v.a. 18:30. Programma: start 18:45 tot 22:00.
We starten met een check-in en een korte meditatieoefening, uitleg en programma opbouw om een fijne en veilige setting te creëren. We werken met familieopstellingen waarbij het vraagstuk van drie afzonderlijke vraaginbrengers leidend zal zijn.
Geplande data:
Donderdag 24 oktober 2024 Vrijdag 28 maart 2024
Maandag 18 november 2024 Donderdag 17 april 2025
Zondag 15 december 2024 Woensdag 07 mei 2025
Vrijdag 10 januari 2025 Vrijdag 13 juni 2025
Woensdag 19 februari 2025 Woensdag 02 juli 2025
Deelnemen; stuur een email naar olga@volenergiezijn.nl
Investering:
De investering bedraagt € 150,- voor de vraaginbrenger en € 40,- voor de representant, dat is inclusief btw, koffie, thee, intake vooraf voor de vraaginbrenger en onze vakkundige begeleiding.
In-Company ‘Systemische Werkplaatssessies’ op maat
We zijn ook te benaderen voor op maat gemaakte In-Company werkplaatssessies waarbij we vraagstukken van medewerkers en teams onderzoeken vanuit eveneens een systemische blik. Deze systemische werkplaatssessies kunnen bestaan uit een organisatieopstelling of systemische (team-) coaching/intervisie. Op maat.
Er wordt in organisaties door (team)leiders steeds meer gebruik gemaakt van de kracht van systemisch werk. Logisch want binnen organisaties leven meerdere systemen, zoals het team, de afdeling, de vestiging of de gehele organisatie. Vaak zijn vraagstukken terug te voeren op een van deze (oudere) systemen of patronen vanuit persoonlijk meegebrachte systemen.
Het systemisch perspectief belicht welke onbewuste patronen en dynamieken ervoor zorgen dat het niet loopt zoals het zou moeten. En biedt een nieuwe beweging, wanneer organisaties en teams vastlopen. Het brengt:
- Verbinding in soms vastgelopen situaties
- Creëert ruimte voor samenhang, beweging
- Een diepere blik onder de waterlijn
- Zicht op terugkerende patronen die oorsprong hebben in de organisatie of teamgeschiedenis of in een ‘systemische disbalans’ van de organisatie
- Andere oplossingen
Aan welke vraagstukken & onderstromen binnen organisatiesystemen valt te denken?
- Een fusie/reorganisatie van de afdeling of het bedrijf leidt tot problemen
- Er is veel onverklaarde angst of weerstand, negatief gevoelde sfeer
- Bepaalde gedragingen zijn niet meer gewenst, maar blijven onwrikbaar
- Er is constante rol- of taakonduidelijkheid
- Een manager/leidinggevende vindt zijn/haar plek in de organisatie niet
Deze onderstroom is een terugkerende vraag binnen systemisch werk en dus ook bij het onderzoeken van een vraagstuk binnen organisaties.
Het systeem heeft daarbij een aantal uitgangspunten/ wetmatigheden:
- Alles en iedereen heeft een plek, ook verleden, heden, toekomst, zieken, niet geliefden. Ook voorgangers in de organisatie. Alles wat was, is en komen gaat, inclusief alles wat dat betekent. En sommige dingen komen mogelijk aan een eind.
- Wie heeft welke plek? Wat gaat misschien voor iets anders, of wat wil gezien worden, maar krijgt geen erkenning?
- Geven en nemen: wordt iedereen voldoende beloond voor wat ze geven? Met getoonde waardering, een vergoeding in geld of vrije tijd, in ontwikkelmogelijkheden?
De kracht van systemisch leiderschap
Zodra er meer zicht is en je begrijpt wat het systeem probeert te bewerkstelligen, kunnen andere bewegingen ontstaan. Dan volgt de vraag: wat is er nodig om verder te kunnen?
Leiders, ieder voortkomend uit eigen systeem, zijn in staat het organisatie- of teamsysteem (bij) te sturen. Ze kunnen het versterken en in balans houden, maar ook kunnen ze vastgeroeste patronen verstoren, waardoor verandering mogelijk wordt. Systemisch leiderschap voegt daarmee iets wezenlijks toe, naast alle bestaande managementmodellen, bedrijfsstructuren en organisatieplannen. Sterker nog; ze kunnen de implementatie ervan vergemakkelijken, vloeiender maken.
Hoe werken wij:
Wij werken op maat, vanuit respectvolle aandacht voor jou, je organisatie of teamvraagstuk, met de ontmoeting als belangrijkste leerlandschap.
Wu Wei; handelen door niet te handelen is volgens mij ‘zien wat er gezien wil worden’.
Praktisch, ervaringsgericht met ruimte voor follow-up. We bieden een mogelijkheid en plek om nieuwe keuzes te maken, gedrag aan te leren en beoefenen; vandaar de ambachtelijke naam ‘Systemische werkplaats’.
Wees welkom,
Paul de Bruin en Olga Nieuwenhuizen
“Een ontmoeting komt van twee kanten, wat jij en ik in elkaar wakker roepen, is het veld van leren”.