Anders vasthouden betekent niet dat we loslaten
Dat weten ouders met extra zorgen om hun kinderen als geen ander!
Vlaggen wapperen speels in de wind, oude versleten rugzakken bungelen aan de stok. De een is geslaagd, de ander gezakt of heeft een herexamen. Trotse ouders plaatsen foto’s, reclames spelen er handig op in, er is een fase afgesloten. Hoe mooi! Gefeliciteerd geslaagden!
Tegelijkertijd besef ik me dat er nog nooit zoveel thuiszitters in het onderwijs zijn geweest als nu. Heb ikzelf mijn beide kinderen afgelopen jaar laten switchen van middelbare scholen omdat het niet lekker liep op school. Is het ook zwaar gesteld met de mentale gezondheid van onze kinderen en zorgt krapte op de arbeidsmarkt voor veel uitval wegens hoge werkdruk bij ouders.
Ik maakte me in 2015 al zorgen om mentaal welbevinden en werkdruk en besloot hier iets aan te gaan doen. Zo startte ik(met succes) met mijn vitaliteitsaanpak en missie rondom bewustwording en inzicht op eigen regie rondom duurzame inzetbaarheid binnen gemeente Utrecht, waar ik destijds werkte.
En merkte dat op alle fronten van young professionals of jonge ouders tot oudere werknemers voor hun pensioen, investering in duurzaamheid, mentale gezondheid en vitaliteit essentieel is. De basis is uitvinden wat jij nodig hebt om lekker in je vel te (blijven) zitten, fysiek en mentaal en hoe je dat prioriteert.
Mijn missie is sindsdien uitgebreid. Natuurlijk nog steeds mensen bewust maken en inzicht geven in eigen regie op veerkracht en duurzaamheid, vanuit de ervaring lerend aan elkaar om te komen tot een eigen vitaliteitsplan. Zodat zij veerkrachtig blijven staan in veranderingen, voor zichzelf, hun kinderen, partners en dierbaren om hun heen.
Maar vind je tijd voorverdieping in jezelf, als je in een overleefstand zit?
Nee dus!
Het viel me op dat dit extra moeilijk is, die ruimte en rust nemen voor zelfzorg, bij ouders met veel zorgen rondom hun kinderen. Want daar is vaak simpelweg minder tijd voor jezelf. Hier is extra inspanning nodig op structuur, je kind en diens emoties begeleiden, helpen bij vriendschappen onderhouden, planning van huiswerk en juiste aanpassingen op school en wellicht passend onderwijs. Het regelen van zorg die aansluit, en vaak minder flexibel is, of veel tijd kost. Regel dan maar eens rust en tijd voor jezelf om tot rust te komen.
En hoe leg je het uit als iemand je vraagt hoe het met je gaat en het water je al jaren structureel over de voeten klotst? Het gaat immers zo goed met je als dat het met je kind gaat.. deel je het op je werk? Ik vind dat goed werkgeverschap hier iets in kan betekenen en iedere werknemer ruimte mag bieden voor eigen regie op wellbeing. Met de verantwoordelijkheid bij de mens zelf, om aan te geven wat nodig is.
Daarom een speciaal Vitaliteitsaanbod voor deze ouders
Want tijdens vele begeleidingstrajecten constateerde ik dat een van de belangrijkste oorzaken van stress en uitval, de zorgen om eigen kinderen zijn. Dit had veel diepe impact op mindset, wellbeing, relaties en slaap. En dus ook op veerkracht, concentratie en werk/privé balans. Ik kom daarom, naast mijn standaard vitaliteitsaanbod voor jong en oud, individueel of teams, binnen Utrecht met een speciaal Vitaliteitsaanbod en netwerk. Voor hen met zorgen rondom passend of speciaal onderwijs bij hun kinderen met hoog gevoeligheid, AD(H)D, Autisme, een trauma, dyslexie, TOS, wellicht iets anders wat de balans pittig maakt?
Want daar hangt de vlag niet zo snel uit, daar wordt de dag dankbaar afgesloten als die zonder hevige strubbelingen is verlopen. Als alles weer vredig in bed ligt. En juist deze ouders weerkrachtig houden, verbinding en (h)erkenning bieden met elkaar in een warm, steunend netwerk is belangrijk en heeft ook mijn passie. Zeker nu de wachtlijsten lang zijn, alles in sneltreinvaart gaat, kunnen we elkaar best wat meer steunen.
Dus mocht je er gebruik van willen maken? Wees welkom bij ‘Vol Energie Zijn’.
Meld je aan via www.volenergiezijn.nl en doe mee. Want jij struggelt echt niet alleen!